Grym hemmabio

Dolby Atmos, DTS-X, Dirac

Extreme Solutions kontaktades för projektering av nuvarande biorum som familjen har i sin källare. Kunden hade önskemål om att bygga ut med Dolby Atmos samt att mäta in rummet för bättre ljud. Efter projekteringen via telefon bokades ett datum och bilen rullade mot Gävle.

Optimering av bio

Kunden bor i en villa i Gävle med sin familj. I källaren finns deras biorum som är snyggt byggt med ett akustiktak där belysning och Atmos högtalarna är monterade. Bakom den ljudabsorberande duken sitter fronthögtalarna som är stora och av hornmodell. Längst ner bakom duken sitter en stor baslåda som ger  djupbasen i rummet.

I rummet har kunden monterat absorbenter och diffusering för att förbättra energi- och basproblem. När vi lyssnade var det tydligt att basen inte fungerade och akustikmaterialet inte var optimalt placerat. Vi monterade ner delar av materialet och fick genast en bättre ljudbild att jobba vidare med.

Elektroniken är snyggt monterad i väggen för enkel åtkomst. Video spelas upp från en Mediamaskin som kunden fått hjälp att bygga. Maskinen behövde uppgraderas och installeras om för att möta nyare krav på bild och ljud. Extreme installerade Jriver för uppspelning av film och musik och MadVr för bättre skalning av bilden på kundens JVC-projektor.

Kunden hade köpt en Arcam processor för att få bättre ljud och bättre DSP möjligheter med Dirac. Vi uppdaterade processorn till senaste programvara och ställde sedan in alla inställningar. När det var klart och ljudet lät rätt så började vi att ställa in Dirac för bioljudet.  Därefter gjordes mätningar för Convolution filter som gör ljudet bättre för musiklyssning i stereo. Resultatet blev mycket bra för både hemmabio och stereo. Det var ett stort lyft att installera Atmos i taket.

När vi var klara med ljudet tittade vi på inställningarna för uppskalning av bilden. Det går att göra mycket med en kraftfull mediamaskin som emulerar färger och skalar upp bilden. Även bilden fick ett lyft och vi kände oss nöjda med resultatet av arbetet.

Vi tackar kunden för en trevlig helg och trevligt bemötande.

Extreme

Utrustning

Försteg: Arcam AVR360
Slutsteg: Kraftigt PA-Steg
Slutsteg: Kraftigt PA-Steg
Högtalare:  Hembyggda hornhögtalare (front)
Högtalare:  Surroundhögtalare
Högtalare: Taga (Atmos)
Sub: Hembyggd
Duk: Ljudtransparent
Projektor: JVC X30s
Kablar: Olika märken
Mediamaskin: Hembyggd + uppgradering av Extreme
Programvara: Jriver för film och musik
Styrning: Fjärrkontroll och appar

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Digitala DSP-filter

Lyssna på din högtalare som de låter