Hemmabio på riktigt

Dolby Atmos, DTS-X, Aero 3D, Roon

Extreme Solutions fick i uppdrag att bygga ett riktigt biorum med perfekt ljud och bild. Rummet är byggt från grunden och var tidigare en del av ett garage.
Det nya rummet skall inbjuda till mäktiga filmkvällar samt fungera lika bra för musik i högsta Hi-end. Rummet skall också fungera som en plats för TV-spel med stor bild och maxat ljud.

Byggnad av bio 007

Bygget började med att vi tog bort garagedörren som inte behövdes längre. En ny vägg byggdes i hålet och ventilation monterades för det nya rummet. När den nya ytterväggen var klar kunde vi börja bygga på insidan. Insidan blev en baffelvägg som innehåller kabeldragning och el till hela fronten. I väggen monterades även diffusering för fronthögtalare och absorberande isolering. En TV fälldes in i väggen för att ge en slät och snygg yta och möjlighet till belysning.

En ny vägg mot garaget reglades upp, i väggen monterades en dörr och ett infällt rackskåp som innehåller all elektronik. För att rummet skulle få bästa möjliga el drogs allt nytt och separerades på egna faser. Det gör att produkter som är känsliga kan vara separerade från resterande elektronik och belysning i rummet.

Som ni känner till är strömmen viktig i ett rum som detta och vi har arbetat med det genomgående. Nätverket som används för att strömma film och musik i rummet är draget med separata silverkablar för nätverk och en förbättrad Hifi-switch med separat el för bästa ljudkvalitet. Detta har gjort stor skillnad på signalen som kommer in till anläggningen och ljudkvalitén har lyft flera steg.

På golvet ligger en tät textilmatta som förutom att vara snygg ger en härlig biokänsla. Mattan hjälper till att dämpa tidiga reflexer som påverkar ljudet negativt.  Taket är sänkt med hjälp av ett akustiktak som också dämpar rummet ytterligare. Taket är svart och i plattorna finns belysning och högtalare som är monterade för Dolby Atmos och DTS-X.

Rummet har sex sittplatser där besökaren kan njuta till fullo genom att fälla ut recliner för både rygg och fötter. Det är viktigt att sitta bra för att inte bli trött i kroppen under en längre film, eller timmar av spelande TV-spel. Sittplatserna på den bakre raden i rummet är upphöjda med hjälp av ett podium. Detta skapar en fin sikt och ingen som stör sig på den framför.

Ett rum som detta har mycket produkter som genererar värme som projektor, slutsteg, TV-spel och mediamaskin. Det betyder att ventilationen är mycket viktig och att det finns ett bra flöde på både till och frånluft. Detta har vi löst genom både mekanisk tilluft och frånluft samt kylning via en AC.

Allt i rummet kan styras via en IPAD som är programmerad med dubbelriktad kommunikation, systemet bygger på Kramer Control. Med en enkel knapptryckning startar allt och duken åker ner framför TVn. Nu är det bara att luta sig tillbaka och njuta av ett makalöst ljud och fin bild.

Video spelas upp med en specialbyggd mediamaskin från Extreme Solutions som möjliggör maximal kvalitet i UHD med HDR. Bilden är skarp och med levande färger , påminner om en stor TV. Ljudet i bion kommer från StormAudio som används både som försteg och slutsteg. För att få bästa möjliga ljudkvalitet har rummet både justerats manuellt och med digitala hjälpmedel som PEQ och Dirac. Ljudet i bioläget suger in dig i filmen och du hör inte högtalarna utan befinner dig i filmen.

Musik strömmas med Roon från Extreme servern och direkt ut via DAC:en. Det gör att vi kan anpassa ljudet helt separat för musik i stereo. Högtalarna är av högsta kvalitet och med beryllium för bästa diskant och de snabba basarna gör att ljudet svänger är stort och levande.

Vi är extremt nöjda med rummet och detta är utan tvekan ett av de bästa rummen i Sverige.

Utrustning

Försteg: Storm Audio ISP 20 MK2
Strömfilter: PS Audio PowerPlant
Strömfilter: IsoTek Evo3 Titan
Högtalare:  Revel Salon 2 Front
Högtalare:  Revel Voice 2 Center
Högtalare:  Revel Gem 2 Surround
Högtalare: Revel Surround
Högtalare: Revel Atmos
Sub: Velodyne DD18+
Duk: Screen research Tabtansion
Projektor: JVC DLA N7
TV: Panasonic 65″ 4K
Slutsteg: Storm Audio  PA 8-kanaler
Slutsteg: Storm Audio PA 8-kanaler
TV-Spel: Playstation 4 Pro
Blu-Ray: – Oppo
DAC: Mola Mola
Kablar: Extreme Cable Pure Silver, Ultimate network mfl.
Mediamaskin: Extreme Solutions special edition
Programvara: Jriver för filmuppspelning och Roon för musik, Mediaportal för TV
Styrning: Kramer Control, IPAD
Belysning: Philips Hue
Biosoffor: Octane HR Dream

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Digitala DSP-filter

Lyssna på din högtalare som de låter