Optimering av ljudet med Dirac

Stor bild och bra ljud

Optimering av ljudet för hemmabio och musiklyssning, utbildning i hur man använder Dirac och ställer in Arcam på bästa sätt. Ett roligt besök hos två härliga tjejer.

Optimering av Cirkus Cinema

I ett radhus norr om Stockholm bor två härliga tjejer som är lika händiga som sprudlande av energi och idéer. Det märks direkt när du kliver in genom ytterdörren att här finns flera hobbies samlade. Vardagsrummet är fyllt med allt från glassmaskin, slush, popcornmaskin till arkadmaskiner men här finns också en hemmabio med stor bild och surroundljud.

Vi tar trappan ner till undervåningen där ligger den riktiga hemmabion “Cirkus Cinema” samt ett rum som innehåller fler spel och ett godisförråd. Tjejerna har varit med i Hembio-SM och även vunnit tävlingen en gång. Biorummet har två rader med sittplatser och en stor ljudtransparent duk. Stolarna går att fälla så du sitter skönt när du skall avnjuta en film. Bakom den stora duken finns frontsystemet samt två basar från M&K.

I taket har tjejerna byggt in fiberoptik som de kan styra via en app. Resterande belysning är Philips hue som också kan styras via mobilt gränssnitt. I taket sitter det Atmos högtalare. Rummet är dämpat med absorbenter i både tak och på väggarna vilket märks tydligt när du sätter dig i rummet. En akustiker har hjälpt dem att placera ut akustikmaterialet för bäst resultat.

De hade köpt ny elektronik från Arcam som ger dem nya tekniska möjligheter samt Dirac som DSP. Arcam har utvecklat sin teknik för administration som nu sker direkt via en webbläsare. Detta gör det mycket lättare att programmera och snabbare att hoppa mellan olika inställningar. Efter att vi gått igenom inställningarna i processorn var det dags att starta Dirac och mäta av rummet.

När vi mätt alla 15 punkterna och tittat igenom vad kurvorna säger om rummet kunde vi börja optimera. Extreme skapade nya kurvor och kompenserade för både höga och låga förluster som fanns i rummet. Dirac är ett fantastiskt DSP-system och det bästa som finns i dag på marknaden. Resultatet blev mycket bra och tillsammans gick vi igenom vilka möjligheter det finns för att optimera ytterligare.

Extreme visade hur Dirac fungerar och hur man skall tänka när kurvorna skapas för bästa resultat. När vi var klara tittade vi igenom inställningarna för projektorn och blu-rayspelaren för att bättre nyttja HDR. Det ska bli roligt att följa tjejerna och deras framtida projekt.

Tack för förtroendet

Extreme

Utrustning

Försteg: Arcam AVR20
Slutsteg: Crown XLi 1500
Slutsteg: 2st Integra DTA 70.1
Projektor: Sony HW550es
Duk: Dreamscreen V6 PRO XXL
Högtalare: M&K 150 Front, Center
Högtalare: Front Wide M&K LCR950
Högtalare: M&K S150T Surroundljud
Högtalare: 2st MK v12 sub
Blu-Ray spelare: Panasonic UB 900
Kablar: Supra
Belysning: Philips Hue, Fiber optik
Styrning: Fjärrkontroll, Appar

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Arcam

Mycket bra försteg och integrerade