Hemmabio och Hi-End Stereo

Visst går det att bygga en riktig bio i en lägenhet

Kunden har skapat en häftig hemmabio i sin lägenhet. Bion har en stor bild och ett ljud som supporterar de senaste ljudformaten (Atmos, DTS-X). Det är inte ofta vi ser en hemmabio som denna i en vanlig lägenhet. Rummet är dämpat med akustikmaterial som hjälper till att förbättra ljudet samt att skona grannarna.

Bio är bäst hemma

Kunden har som många andra vandrat längst vägen från instegslösningar till något som håller högsta klass. När vi träffade kunden första gången hade han en 7.1 konfiguration med högtalare från Teufel. Elektroniken kom från Pioneer och modellen var deras finare integrerade hemmabioförstärkare. Kunden är duktig på att snickra och intresserad av teknik så rummet hade flera smarta lösningar. Fronten är byggd som en extra vägg och döljer ett fönster samt ventilationen i rummet. På insidan av väggen finns dämpning och belysning snyggt monterat. Ljudet var bra med de förutsättningar som utrusning och högtalare kunde skapa i rummet.

Kunden har länge varit intresserad av musik, spelar trummor och har utbildning som ljudtekniker. Efter att han fått inspiration av oss föddes nya tankar på hur han skulle kunna förbättra sin anläggning. Start skottet kom när kunden kom över ett par Martin Logan LS3 och en ny värld öppnade sig. Efter lite arbete lyckades vi även få fram en Martin Logan center och därefter bytte vi surroundhögtalarna till Focal. Nu blev det extra tydligt att Pioneer elektroniken inte var bra nog för att få högtalarna att spela maximalt.

Ett nytt försteg införskaffades från Amerikanska Anthem nästa steg var att hitta slutsteg. När slutstegen var på plats (stora kraftiga steg från Sherbourn) fanns det effekt så det räcker. Eftersom högtalarna var i 7.1 setup behövdes fyra högtalare till så att Atmos och DTS-x kan användas. Fyra stycken Taga högtalare för inbyggnad införskaffades och monterades i taket. Nu var det bara basen som inte höll måttet så den blev utbytt mot en JL Audio Phantom.

För att den nya elektroniken och högtalarna skulle kunna spela maximalt behövde ström och kablar optimeras. Sagt och gjort samtliga kablar byttes ut mot finare Extreme Pure Silver. Strömmen hanteras av PS Audio och Pure AV och vilken förvandling nu kan du höra alla detaljer och det är tyst.

Bilden visas från projektorn JVC x30 som varit med några år men fortfarande ger en mycket bra bild. När vi uppdaterade hela bion uppdaterade vi även mediamaskinen för att klara att få ut HDR och 4K material så bra som är möjligt med den äldre projektorn. Resultatet blev mycket bra och när det finns processorkraft går det att skala och bildhantera i realtid vilket gör underverk. Film spelas upp via JRiver med MadVR som renderare och musik strömmas genom Roon.

För att kunden ska få maximal upplevelse även när det spelas musik via Roon så används en fristående Dac Holo Spring (silver uppgraderad av Extreme). Det är en mycket bra DAC av modell R2R som ger stort analogt ljud och fin upplösning.

Det sista vi jobbat med för att nå maximal njutning är akustiken som korrigerats via DSP från Anthem och Convolution filter. Genom att kunden själv dämpat i rummet och fått bort de flesta reflexerna så hjälper DSP att få det sista på plats och ge ett mycket bra ljud. Anthem gör ett bra jobb i hemmabion men för att få maximalt ljud i stereo är det bättre med convolution filter som har bättre möjligheter för anpassningar.

Vi säger grattis till ett mycket trevligt och välljudande rum för både film och musik. Kunden bevisar att det går att bygga bra och snygga lösningar i en lägenhet.

Utrustning

Försteg: Anthem AVM 60
Strömfilter: PS Audio PowerPlant
Strömfilter: Belkin Pure AV
Högtalare:  Martin Logan (Front/Center)
Högtalare:  Focal (Surround)
Högtalare: Taga (Atmos)
Sub: JL Audio Phantom 10″
Duk: Kingpin ramspänd
Projektor: JVC x30
Slutsteg: Sherbourn 5-kanaler
Slutsteg: Sherbourn  7-kanaler
TV-Spel: Playstation 3
Blu-Ray: Pioneer
D/A omvandlare: Holo Spring (Silver Mod by Extreme)
Kablar: Extreme Cable Pure Silver
Mediamaskin: Extreme Solutions special
Programvara: Jriver för film och Roon för musik
Styrning: Fjärrkontroll, IPAD

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Digitala DSP-filter

Lyssna på din högtalare som de låter