Installation, akustik och optimering

Mysig TV-hörna i ett modernt hus

Kunden har köpt ett nybyggt hus i Bålstad och anlitade Extreme Solutions för att leverera bild och ljud till vardagsrummet. Här finns intresse finns för bra ljud och bild samt att spela TV-spel. När vi började projekteringen hade kunden tittat på olika högtalare och bestämt sig för DynAudio Contour. Lösningen blev en 5.0.2 setup för att få ett bra ljud i både film och musik.

Installation, leverans och optimering

Det nya huset ligger fint i ett nytt lugnt villa område i Bålstad. Huset är modernt och energismart vilket betyder mycket fönster och öppna ytor. Rummet vi arbetat med är en utmaning redan från början. Det är massor med fönster och högt i tak samt öppet på ena sidan. Det är också svårt att hitta plats för montering av Atmos högtalare och det fick bli en kompromiss. DynAudio Contour är stora högtalare och låter riktigt bra men kanske inte helt optimalt för denna typ av rum.

När vi monterat TVn (Sony Oled) och dragit klart högtalarkablarna kunde vi göra en första test av ljudet. Det var tydligt att här finns akustiska utmaningar då högtalarna har olika förutsättningar med placeringen i rummet. Basen var överstyrd och mellanregistret blev lidande och gjorde ljudet rätt trist. Vi bestämde oss för att montera dämpning på bakväggen bakom hela anläggningen och sidoväggen. Absorbenterna byggde vi på plats med ett passande tyg så de inte kulle avvika mer än nödvändigt från väggens färg. Resultatet blev mycket bra och var helt avgörande för att få ett ljud som var okej.

Den svagaste länken i anläggningen i dag är Marantz förstärkaren som inte håller samma ljudkvalitet som högtalare och slutsteget från Bel Canto. Marantz har ingen bra DSP och rummet skulle må bra av att kunna använda Dirac för att kunna ställa in ljudet bättre.

Vi tackar för gott samarbete och på återseende framöver.

Extreme

Utrustning

Försteg: Marantz
Högtalare:  DynAudio Contour (Front)
Högtalare:  DynAudio Contour (Center)
Högtalare: Elac (Surround)
Högtalare: Elac (Atmos)
TV: Sony A1 Oled 65″ 4K
Slutsteg:Bel Canto digitalt 2-kanal
Källa: Mediamaskin
TV-Spel
: Playstation 3
Kablar: Extreme Cable
Styrning: Harmony, Ipad mini

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Digitala DSP-filter

Lyssna på din högtalare som de låter