Fantastisk stereo

Optimering och rätt elektronik gör underverk!

Kunden började sin resa med högtalare från engelska Bowers & Wilkins och med elektronik från Classe. Ljudet var livlöst och helt utan bas, något som kunden inte gillade. Vi började med att optimera förstärkaren och kablarna som direkt gav ett annat ljud i anläggningen. Idag är anläggningen något helt annat och högtalarna är utbytta mot TAD.

Nya produkter och optimering

När Extreme Solutions kom på besök började en resa i förändring.
Först bytte vi ut slutsteget från Classe som hade för lite effekt för att spela bas och ge kontroll. Vi bytte till ett digital Hypex baserat slutsteg från Extreme Solutions. Det nya slutsteget gav ett tydligt lyft i hela ljudbilden och de tröga basarna vaknade till liv.

Kontrollen och effekten kändes nu rätt, men det lät fortfarande instängt och livlöst, då bytte vi ut samtliga signalkablar och högtalarkablar till Extreme Silverlitz. Det gjorde stor skillnad och den tunga madrassen som tidigare ströp högtalarna var som bortblåst. Rummet fylldes med musik och det var dags att börja om att gå igenom skivsamlingen.

Musiken spelades upp via en MAC Pro och programvaran Jriver som var ansluten till försteget från Classe. Vi kände att det inte var någon bra lösning och bytte ut MAC datorn till en riktig mediamaskin från Extreme Solutions. Detta byte gav oss helt nya möjligheter att byta Jriver mot Roon och att spela upp video via Kodi. Båda mjukvarorna kan styras från respektive app i telefonen för snabb åtkomst.

Det var nu dags att kompensera för rummet och vi började mäta för att se hur det såg ut. Givetvis fanns det gott om problematik och det åtgärdade vi genom att skapa digitalt filter och lägga in i Roon. Nu hade vi nått till en helt ny nivå och anläggningen har aldrig låtit bättre.

Efter ett år bestämde kunden sig för att det var dags för en bättre DAC/försteg och bytte då till L.K.S. 004 som gjorde att upplösningen blev bättre och signalvägen kortare. Några månader senare kom det upp ett par TAD högtalare till försäljning och då var det svårt att hålla fingrarna borta.

Sagt och gjort denya fina TAD Compact Evolution One monterades upp i rummet och B&W fick leta efter en ny ägare. Att det var total utklassning är det minsta jag kan säga om skillnaden i musikalitet. Sen var det dags att göra nya filter och optimera högtalarna för rummet. Det blev några tydliga problem i basen utan korrigering, men efter det låter det magiskt. Högtalarna har en otrolig sweetspot och du kan sitta på flera platser i rummet utan att det låter dåligt.

En fantastisk anläggning som visar hur viktigt det är med rätt utrusning samt att rummet korrigeras för att inte förstöra njutningen.

Utrustning

Försteg: L.K.S 004
Strömfilter:  Oehlbach
Högtalare:  TAD Compact Evolution One
TV: Samsung 55″
Slutsteg: Extreme AMP (Hypex A1200)
D/A omvandlare: L.K.S 004
Brygga: Singxer
Kablar: Extreme Cable Silver Litz
Mediamaskin: Extreme Solutions
Programvara: Roon för musik, Kodi för Video
Styrning:  IPAD, telefon

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Digitala DSP-filter

Lyssna på din högtalare som de låter