Optimering av ljudet med Dirac

Stort ljud och fin bild med Oled

Optimering av ljudet för hemmabio och musiklyssning med hjälp av Emotiva och Dirac

Optimering med Dirac

I en lägenhet söder om Stockholm finns en mycket fin vardagsrumsbio. Kunden har fina högtalare från M&K samt elektronik från Emotiva för både processor och slutsteg. Emotiva har nu lanserat sin implementation av Dirac och det gör som ni vet underverk för ljudet. Dagens mål var att optimera ljudet och inställningarna med hjälp av Dirac.

Vi började med att lyssna på anläggningen för att skapa en bild av nuvarande ljudkvalitet samt hur rummet lät. Det hördes tydligt att det fanns flera utmaningar i ljudbilden som var lite spretig och otight. Emotiva ger ett öppet och bra ljud tillsammans med de trevliga M&K högtalarna.

När vi lyssnat klart och skapat oss en uppfattning gick vi igenom Emotiva-försteget för att säkerställa inställningarna. När vi ställt in alla nivåer och justerat inställningar var det dags att montera micken för att mäta alla 15 punkter med Dirac. Detta är en process som tar en stund att genomföra med alla mätpunkter.

Mätningarna visade tydligt att det fanns problem i bas regionen men även i mellanregistret som vi noterade innan vi började med Dirac. Det var nu dags att börja kompensera och justera för respektive högtalare och arbeta med Dirac för att skapa ett perfekt filter.

När vi korrigerat och skapat det nya filtret lyssnade vi igen och kunde då jämföra med hur det lät tidigare. Det första vi båda uppfattade var hur mycket bättre basen lät samt hur tight och unisont högtalarna spelade tillsammans. Resultatet blev mycket bra och genom att kompensera lite extra för mellanregister och övertoner fick vi ljudbilden att bli större och mer detaljerad. Det nya stora ljudet gjorde att 65″- TVn  kändes liten även om bilden är mycket bra.

Det finns några ytterligare åtgärder som skulle kunna göras för att lyfta ljudet ännu mer. Man skulle kunna flytta på surroundhögtalarna och montera högtalare för Atmos. Något mer som kan förbättras är strömhantering och kablage vilket kommer lyfta ljudet ytterligare.

Avslutar med att säga grattis till ett fint vardagsrum med stort ljud

Tack för förtroendet

Extreme

Utrustning

Försteg: Emotiva xmc-2
Slutsteg: Emotiva xpa-dr3
Slutsteg: Onkyo Pa-mc5500
TV: LG 65c9
Högtalare: M&K s-150 Front, Center
Högtalare: Klipsch RS62II 4st
Högtalare: Canton för Atmos
Högtalare: SVS SB-16
Mediaspelar: Via dator 4K HDR
Kablar: Supra
Styrning: Fjärrkontroll

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

IFI strömprodukter

Bra ljud kräver ren ström

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Arcam

Mycket bra försteg och integrerade