Hi-End Stereo

Streaming med Extreme och Roon

I en modern lägenhet nära Nacka hittar vi en mycket välljudande anläggning som vi har optimerat.
Anläggningen är minimalistisk och även om du ser de fina Focal högtalarna, så blir du förvånad över hur bra det låter. Hemligheten bakom det fina ljudet är den rena och optimerade signalen till högtalarna. Vi har optimerat och tagit bort allt onödigt samt bytt till bättre kablage och ström.

Optimering av hela kedjan

Extreme har fått möjligheten att optimera hela anläggningen tillsammans med kunden.
Först bytte vi ut slutsteget från Devaliet som inte orkade driva högtalarna med den kvalitet som vi förväntade oss. Ljudet var platt och saknade bas, därför hade kunden köpte en subwoofer för att lösa detta.

Det nya slutsteget är byggt av Extreme Solutions och använder delar från Hypex Ncore-serien. Vi har modifierat steget med bättre ledare och kontaktering. När vi bytt till nya slutsteget lyfte ljudet ordentligt och högtalarna visade en helt ny sida. Nu fanns det både bas och en större detaljerad ljudbild.

Devaliet som vi tagit bort var även försteg i anläggningen. Jakten på något som kunde vara både DAC och försteg började. Vi valde att använda den trevliga Moon 380 DSD som vi kopplade till mediamaskinen (Extreme) via en USB-brygga (Singxer). Nu började ljudet att öppna upp sig och låta mycket bättre. Det finns massor med störningar i USB-kopplingen som en brygga förbättrar och skapar bättre dynamik.

Det fanns ett stort problem kvar och det var rummet som gav mycket att önska för ljudåtergivning. Vi började med att mäta rummet och fick genast svar på misstankarna om utmanande akustik och en underbalanserad ljudbild. Lägenheten är mycket fin och det blir svårt att placera absorbenter och andra akustikprodukter. Vi bestämde oss för att försöka rätta till så mycket som går genom att skapa ett digitalt filter som kompenserar för rummet. Filtret installerades sedan in i Roon som används för att strömma musik från en Extreme mediamaskin. Resultatet blev mycket bra och det omöjliga rummet blev istället riktigt bra.

Den nya ljudbilden fyller hela rummet med skön musik, högtalarna försvinner och ger bara en känsla av live musik. Det är fantastiskt hur mycket som går att plocka ur ett par Focal högtalare med Beryllium. Det vi arbetat med efter detta är att förbättra all strömdelarna så att kablar är i bra kvalitet och strömmen filteras med IF power station och pluggar. När strömmen blir bra ger det ett bättre ljud i både lugn och detaljer samt att det blir lite mjukare, det är tydligt hur störningarna minskar.

Röster och detaljer i musiken har fått ett stort lyft och det svänger bättre än någonsin om anläggningen. Vi tycker att det är roligt att en så ren och liten anläggning kan spela så bra och ge många gånger dyrare en tuff utmaning.

2020 bytte vi ut Moon 380 till en Matrix Element X som är en fantast Dac och försteg. Bytet förbättrade det mesta i hela ljudbilden och inte minst upplösning och energin i anläggningen. Matrix är Roon ready vilket betyder att vi kunde skippa USB för kopplingen av DAC:en. Det är ett större lyft än många tror, mycket mindre störningar och tightare ljud.

När installationen av den nya DAC:en var klar började vi att dra nätverk och byta till bättre nätverkskablage (Extreme ultimate network). Den sista pusselbiten var att installera en HiFi Switch från (NuPrime) som även den hjälper till att sänka störningarna. Vi säger grattis till en fantastisk anläggning med mycket fint ljud.

Utrustning

Försteg: Matrix Element X
Strömfilter: IFI Power Station
Strömfilter: IFI AC IPurifier
Högtalare:  Focal Diablo Utopia
Slutsteg: Extreme Hypex Mono silver mod
D/A omvandlare: Matrix Element X
Kablar: Extreme Cable Silverlitz, Utlimate network
Mediamaskin: Extreme Solutions Music
Programvara: Roon
Styrning: Ipad

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

Matrix Element X

DAC och försteg i toppklass

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Mediamaskiner

Strömma musik och video i bästa kvalitet