Fantastisk hemmabio

StormAudio – Dolby Atmos, DTS-X, Aero 3D

Detta är en enastående hemmabio med ett fantastiskt ljud och en stor duk som får dig att glömma tid och rum. Extreme har jobbat med kunden under en tid och tillsammans har vi arbetat med bättre förutsättningar och utrustning. Idag är det nog ett av de bästa biorummen i Sverige.

Skapande av Le CiNeMa

När vi träffade kunden första gången hade han köpt digitala slutsteg från Extreme Solutions samt en processor från Arcam för att nyttja Dirac. Kunden har byggt ett stort härligt biorum ovanpå ett fristående garage. När vi öppnade dörren till rummet och förstod vilka möjligheter det fanns där, började det klia i fingrarna.

Högtalarna är hembyggda och sammansatta av element från KOVE. Elementen är från början avsedda för bilstereo-byggnad.
När vi träffades hade kunden en 7.4 setup av högtalare i bion. Det fanns också ett par Mirage högtalare som stod i fronten för stereolyssning som inte fungerade bra med biohögtalarna.

Vi började att prata om placering av högtalare och möjligheten att köra Atmos med takhögtalare. Kunden som är händig började genast att fundera på att ändra placering och att uppgradera till Atmos. Taga högtalare köptes in och monterades i taket. Samtidigt började vi även prata om att bygga in utrustningen i ett rackskåp istället för bänken som stod efter ena sidan. Att montera elektroniken i ett rack ger många fördelar för anslutningar och underhåll samt ett snyggt utseende.

Kunden köpte två halvrack och byggde in dem i väggen så baksidan var åtkomstbar för enkel kabelanslutning. Elektroniken monterades i racken och bänken togs bort. Vid anslutning av elektroniken passade kunden på att uppdatera kablage till bättre kvalitet från Extreme Solutions. Strömmen förbättrades genom IFI och Supra-produkter. Nätverket separerades för bättre signal till ljudkällor och streaming med bättre kablage och en hifi-switch.

Elektroniken byttes ut mot en StormAudio processor och slutsteg för front och surroundljud. Detta gav helt nya möjligheter att dela högtalarna digitalt i försteget och inga delningsfilter behövdes längre. Efter att vi gjort grundkonfigurationen i Storm-processorn kunde vi konstatera att Arcam är helt okej men StormAudio är något helt annat när det gäller ljudkvalitet och flexibilitet.

När vi var nöjda med grundinställningarna gjorde vi mätningar med Dirac för att få ut maximalt av rummet och korrigera basarna för varandra. Storm-processorn kan hantera varje bas som en egen enhet och skapa unika inställningar. Resultatet blev makalöst bra och det hörs tydligt att elektroniken är fantastisk samt att kablarna är viktigare än många tror.

Den härliga och stora duken fylls med film från Extreme Mediamaskin som vi anpassat för att matcha rummet. Filmerna lagras på servern och spelas upp med ett knapptryck. Mediamaskinen skalar upp video i 4K med HDR. Bilden är nästan lika bra som på nya 4K UHD filmer vilket är häftigt och ljudet är grymt. TV-serier och youtube strömmas från en Apple TV 4K som också är ansluten till anläggningen.

Musik spelas upp genom Roon som är inbyggt i StormAudio-processorn och ljudet är så bra att vi kunde skippa Mirage-högtalarna som nu är historia. Platsen ersattes av två nya subwoofer från Velodyne (dd18plus). De nya basarna gav mycket bättre baskontroll samt tryck så du får en ordentlig omskakning när något händer i filmen.

I ett rum som detta med mycket elektronik och teletekniska lösningar är det viktigt med smidig styrning. Beslutet blev att installera Kramer Control som är ett mycket bra styrsystem. Extreme har programmerat Kramer för att kunna styra processor, projektor och enheter från en IPAD. Stöd finns även för att styra belysningen (Philips Hue) något som skall programmeras senare.

Vi säger grattis till kunden för ett snyggt och magisk biorum. Tack för trevlig bekantskap och roliga projekt tillsammans.

Utrustning

Försteg: Storm Audio ISP 16
Strömfilter: Supra
Strömfilter: IFI AC IPurifier, RLI-1 Lan isolator
Nätverk: Special Moddad Hifi Switch
Högtalare:  Hembyggda med KOVE element (Front, Surround)
Högtalare:  Taga (Atmos)
Sub: 2st Velodyne DD18 plus
Sub: 2st 15″ KOVE hembyggda
Duk: Ljudtransparent hembygd
Projektor: JVC DLA X5500
Slutsteg: Storm Audio PA 7-kanaler
Slutsteg: Storm Audio  PA 16-kanaler
Slutsteg: Extreme Custom Amp (Hypex 500 mono)
Mediaspelare
:Apple TV 4K
Kablar: Extreme Cable Goldline, Ultimate Network
Mediamaskin: Extreme Solutions special (server, Roon, mediaspelare)
Programvara: Jriver för film och Roon för musik
Styrning: Kramer Control, IPAD

Hur kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss, om du har frågor eller vill veta mer

StormAudio

Bästa produkterna för ljud och bild

Alla kablar du behöver

Fuska inte med strömmen och signalen

Mediamaskiner

Spela upp video och musik med ett knapptryck